Požiar lesa v Kvetnici by chceli dnes hasiči úplne zlikvidovať

30.04.2012 Poprad

Poprad 30. apríla (TASR) – Požiar lesa v popradskej mestskej časti Kvetnica sa v nedeľu (29.4.) krátko po 20. hodine podarilo lokalizovať a v noci sa už ďalej nešíril. Riaditeľ Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Poprade Ondrej Šproch pre TASR uviedol, že dnes budú pokračovať práce na dohasení ohňa.
"Cez noc sme monitorovali, mali sme tam dve cisterny aj s požiarnikmi, ktorí obchádzali požiarovisko, aby sa to opäť nerozhorelo a nešírilo ďalej. Dnes by sme chceli požiar úplne uhasiť," priblížil Šproch. Momentálne tam hasí 30 hasičov z Popradu, Kežmarku a traja príslušníci z Prešova.
Šproch predpokladá, že už nebude potrebné nasadiť leteckú techniku. "Momentálne vrtuľníky hasia vo Vyšnej Boci, keby to bolo veľmi nutné, tak sme s nimi v spojení a vedia nám prísť pomôcť. Predpoveď počasia je, že okolo 10. hodiny začne fúkať vietor, o 12. hodiny by mal byť dosť silný, ale veríme, že to situáciu neskomplikuje," dodal Šproch.
Požiar lesa pri Kvetnici neďaleko Popradu vypukol v nedeľu popoludní, počas dňa ho hasilo vyše 70 profesionálnych a dobrovoľných hasičov. Na pomoc im priletel aj vrtuľník s bambi vakom. Oheň zasiahol plochu približne sedem hektárov, po dnešnom monitoringu však môže byť plocha väčšia. Predbežná škoda, ktorá vznikla Urbárskemu spoločenstvu v Hranovnici, bola vyčíslená na približne 7000 eur. Pravdepodobnou príčinou vzniku požiaru je ľudská nedbalosť pri manipulácii s otvoreným ohňom. Presné príčiny však určí až vyšetrovanie.
 

Vyberte región